Pričaonica

Nikoleta Novak

DRUŽENJE SA DECOM, ŽIVOTINJAMA I KNJIGAMA

Od kada znam za sebe srećnom su me činili druženje sa decom, životinjama i knjigama. I do danas se ništa nije promenilo, sve tri ljubavi su jednako snažne i svakodnevno mi oplemenjuju život. Jeste, odrasla sam osoba ali se i dalje družim sa decom. Postala sam veterinar, pa se i sa životinjama družim svakodnevno. A čitam knjige, i one dečije, sa mojim ćerkama, i one za odrasle, kada god imam slobodnog vremena.
U jednom trenutku poželela sam da objedinim moje tri ljubavi: da napišem knjigu za decu o životinjama. Baš u druženju sa decom shvatila sam koliko o životinjama malo znaju i da nemaju adekvatnu edukativnu literaturu koja odgovara njihovom uzrastu. Ideja mi je bila da deci prenesem neka važna saznanja o životinjama potrebna da bi se deca sa životinjama lepo i bezbedno družila i da bi bolje razumela životinje i njihove potrebe.
Spletom srećnih okolnosti direktor izdavačke kuće “Pčelica” Goran Marković je čuo za mene i moju želju i stupili smu u kontakt. On kao učitelj po struci takođe je bio mišljenja da tip knjiga koje sam želela da napišem nije dovoljno zastupljen na našem tržištu, a da su one zaista važne u edukaciji najmlađih. Tako je našom saradnjom, zajedno sa ilustratorom Mijatom Mijatovićem 2010. godine nastao priručnik namenjen deci školskog uzrasta “Upoznajmo kućne ljubimce” u okviru edicije “Želimo da naučimo”.
U toku sledeće 2011. godine sa ilustratorom Bojanom Radovanovićem radili smo na edukativnim slikovnicama o životinjama, tako da je na Sajmu knjiga u Beogradu 2011. objavljeno šest slikovnica iz ciklusa “Jedan dan sa životinjama” namenjenih deci predškolskog, kao i mlađeg školskog uzrasta, a čija je glavna tema upoznavanje dece sa različitim životinjskim vrstama na zabavan, njima blizak način. Deca su sada u prilici da se druže sa mačkom Lilom, psom Tedijem, konjem Vihorom, jagnjetom Sneškom, prasetom Buckom i kravom Belkom. U slikovnicama deca su sa životinjama od jutra do večeri, uče o njihovim načinu života, navikama, a i data su im objašnjenja važnih pojmova vezanih za pomenute životinje.
Stvaranje knjiga sa “Pčelicom” i njenim saradnicima (kažem “stvaranje” a ne “pisanje” jer u knjigama za decu ideja i tekst knjige su samo deo ozbiljnog, kreativnog procesa tima ljudi) za mene je bilo izuzetno lepo i korisno iskustvo. Tim “Pčelice” se sastoji od vrednih, odgovornih ljudi, punih entuzijazma i željnih da pruže bolje i više u izdavaštvu dečije literature u Srbiji. Nadam se da ih okolnosti u kojima živimo neće naterati da pokleknu i priključe se struji osrednjih i da će kvalitet koji u sebi nose biti i adekvatno prepoznat i priznat, prevenstveno od strane njihovih malih čitalaca.

Deca-citaju-srp

Deca-citaju-srp
Kako je biti vidget
Crno-bele-knjige

Basne-u-stripu

Basne-u-stripu
Klub-malih-matematicara
Bajke u stripu

Moja-prva-enciklopedija

Moja-prva-enciklopedija

Kad-su-mali-veliki

Kad-su-mali-veliki
Ubedljivo-10-najgorih

Arci-i-Dora-

Arci-i-Dora-