Vesti

USPEŠAN DEVETI NASTUP PČELICE NA MEĐUNARODNOM SAJMU KNjIGA U BEOGRADU

, 3.11.2016.

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održan je 61. put. Među 450 štandova, na samom ulazu u Halu 1 bila je i čačanska Pčelica. Veseli štand u bojama zvezdanog neba privlačio je poglede posetilaca, a na njemu su blistala Pčeličina izdanja. Na ovogodišnjem Sajmu Pčelica je premijerno predstavila više od 70 novih naslova.

Predstavljanje novih izdanja bilo je propraćeno brojnim zapaženim promocijama na štandu Pčelice i u svečanoj sali „Janko Veselinovićˮ koja je bila mala da primi sve one koji su želeli da prisustvuju. Promociji najnovije slikovnice Tanje Peternek Aleksić, poznate novinarke i dramaturga, prisustvovao je i Minja Subota, pa se promocija spontano pretvorila u razigranu pevanku na štandu Pčelice. Gost Pčelice je bio muzičar dr Nele Karajlić, koji je svojim dolaskom dao podršku objavljivanju slikovnice svoje ćerke, veterinara i balerine, Jane Janković. A promociji slikovnice Zorice Zoe Bajford, posvećene njenom suprugu Timotiju Džonu Bajfordu, prisustvovao je i ambasador Velike Britanije, visoka ekselencija gospodin Denis Kif.
Na Pčeličinom štandu svoje knjige su predstavljali, potpisivali i družili se sa decom Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Slobodan Stanišić, Vesna Aleksić, Branko Miloradović, Ivana Spasović, Silvija Otašević. Specijalni gosti Pčelice bili su Akademsko kulturno-umetničko društvo „Novi Beogradˮ, viteško udruženje za očuvanje starih zanata i veština „Beli orloviˮ, predstavnici muzičke škole „Davorin Jenkoˮ i brojni mališani iz Beograda, Čačka, Obrenovca, Mačkata… Na Pčeličinom štandu mališani su uživali u maskenbalu i druženju sa ilustratorima, koji su im potpisivali svoje radove iz knjiga višestruko nagrađivane edicije „Deca čitaju srpsku istorijuˮ.
Ovog čačanskog izdavača su za vreme sajamskih dana posetili i brojni novinari i televizijske ekipe, a ovogodišnja priznanja su za Pčelicu stigla upravo od njih. Glasovima akreditovanih novinara, u kategorijama za najboljeg izdavača i za najprofesionalniji odnos prema medijima, Pčelica je osvojila drugo mesto među stotinama izdavača, a od Udruženja književnika Srbije stigla je i lepa vest da su Pčeličini autori Aleksandar Čotrić i Svetlana Matić dobili priznanje za doprinos književnosti za decu.
Sajam je za sve izdavače centralni događaj godine, posle koga se sumiraju utisci, uspesi, ali i propusti, i posle koga se kreće u nove pobede. Tako se i Pčelica, iako umorna posle napornog rada, vratila sa Sajma sa brojnim lepim utiscima, a njeni čitaoci su sa štanda otišli sa osmesima. Ovogodišnji Pčeličin sajamski slogan „Čitajte deci knjige za laku noćˮ, koji je i vizuelno bio dočaran Pčeličinim zvezdanim štandom, sigurno će mališanima prizvati neke slatke snove i svojim knjigama im ulepšati detinjstvo.

Arhiva

Nove objave

NOVA NAGRADA ZA PČELICU – „STUPLJE“

Međunarodni sajam knjiga koji se u Banjaluci održao po ...

NAGRADA „NEVEN” АLEKSANDRI BOJOVIĆ ZA KNJIGU „MARIJA KIRI” U IZDANJU PČELICE

Pčeličinoj urednici i autorki Aleksandri Bojović pripala je ovogodišnja ...

Pčeličina knjiga LUDVIG VAN MOCART dobitnik nagrade Srebrno Gašino pero

Na 29. Međunarodnom festivalu humora za decu u Lazarevcu, ...

PČELICA NA MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGA U BOLONJI

Pčelica je predstavila srpsko izdavaštvo za decu na 54. ...

Arhiva