Vesti

Pčeličina knjiga LUDVIG VAN MOCART dobitnik nagrade Srebrno Gašino pero

Lazarevac, 18.08.2017.

Na 29. Međunarodnom festivalu humora za decu u Lazarevcu, roman LUDVIG VAN MOCART Vesne Aleksić, u izdanju Pčelice dobitnik je nagrade Srebrno Gašino pero. Odlukom Saveta Festivala roman LUDVIG VAN MOCART poneo je odlikovanje kao najbolje književno delo za decu između dva Festivala, koje pored humorističnih epizoda nosi u sebi istinsku estetsku vrednost i ističe etička načela.
Roman neobičnog naziva i još neobičnije kompozicije, predstavlja nam život Mocarta i Betovena u vidu ankete sa njihovim bližnjima. Inspirisana humorističkom anketom koju je slušala na radiju: „Šta mislite o tome da jedna naša ulica ponese ime kompozitora Ludviga van Mocarta?”, autorka je kroz epizode iz sadašnjice, u koje je utkala galeriju likova različitih starosnih uzrasta, dala realnu sliku naše kulturne svakodnevice. U istom maniru, u vidu ankete, vratila se u prošlost i „anketirajući” Mocartove i Betovenove savremenike pružila nam je jednu neverovatnu sliku njihovih života, njihovog jedinog susreta i magije koju su, u vidu svojih kompozicija, ostavili za večnost.
Pored Srebrnog Gašinog pera, na Festivalu se dodeljuje i Zlatno Gašino pero, za ukupan stvaralački doprinos sreći detinjstva. Dobitnik Zlatnog Gašinog pera je Dejan Aleksić, poznati pisac za decu i takođe jedan od autora Pčelice, koji originalnim izrazom u raznovrsnim književnim formama podstiče dečju maštu i navodi ih na razmišljanje.
Arhiva

Nove objave

KNJIŽARA PČELICA I U BEOGRADU

  U Beogradu je počela sa radom specijalizovana knjižara Izdavačke ...

PČELICI NAGRADA PRESAD MUDROSTI ZA KOMPLETNU PRODUKCIJU

Laureat 54. Niškog sajma knjiga, koji se održava od ...

PČELICA NA 62. MEĐUNARODNOM BEOGRADSKOM SAJMU

Izdavačka kuća Pčelica je i ove godine bila izlagač ...

OTVOREN SAJAM KNJIGA U FRANKFURTU

Izdavačka kuća Pčelica četvrti put, od čega treći put ...

ČETIRI NAGRADE DOSITEJEVO PERO PČELIČINIM KNJIGAMA

Odlukom ovogodišnjeg dečjeg žirija za Nagradu Dositejevo pero, čak ...

Arhiva