Vesti

PČELICA NA 62. MEĐUNARODNOM BEOGRADSKOM SAJMU

Izdavačka kuća Pčelica je i ove godine bila izlagač na jednoj od najvećih regionalnih manifestacija kulture, 62. Međunarodnom sajmu knjiga, koji se održavao od 22. do 29. oktobra 2017. u Beogradu.
Na Beogradskom sajmu knjiga održana je, u sredu, 25. oktobra 2017. tribina BEZBEDNOST NA INTERNETU U LITERATURI ZA DECU u organizaciji Izdavačke kuće PČELICA. Učesnici tribine bili su: Marija Ranđelović, doktor pedagogije, Igor Jurić, direktor fondacije Tijana Jurić, i Goran Marković, direktor Izdavačke kuće Pčelica. Na tribini su izneti zabrinjavajuće podaci u vezi sa prekomernom upotrebom interneta kod dece i ukazano je na nedovoljno prisustvo literature za decu o bezbednosti na internetu. Pčelica je u prilog temi predstavila nova izdanja edicije U ZAMKAMA VIRTUELNOG SVETA, koju je podržala Fondacija Tijana Jurić. Ove knjige, na način primeren mališanima, imaju za cilj da pomognu roditeljima i deci da se zaštite od opasnosti prisutnih na internetu.
U četvrtak, 26. oktobra, 5. dana Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, održana je, u sali Aleksandar Vučo, promocija drame Radmile Knežević U POTRAZI ZA LJUBICOM, koju je ilustrovao Nemanja Ristić. To je bila i prilika da se napravi osvrt na ostale knjige Radmile Knežević u izdanju Pčelice, kao i na festival Male morske pjesme i priče, čiji je Pčelica prijatelj od samog početka. Pored autorke i direktora Pčelice, Gorana Markovića, u programu je učestvovao i Željko Tešić, profesor srpske književnosti i jezika u OŠ Lazar Savatić iz Zemuna, koji je govorio o poetici Radmilinih dela, a njegove učenice izvele su prvu scenu drame. Na štandu PČELICE, istog dana, u četvrtak, sa početkom u 19.00 časova, održana je promocija nove edicije knjiga za decu VEKOVI SRPSKE PISMENOSTI, poznatog pisca za decu Slobodana Stanišića. Promociji su prisustvovali ilustratori pomenute edicije: Mijat Mijatović, Aleksa Gajić, Jovan Ukropina, Tihomir Čelanović, Ivan Šainović, Darko Stojanović i Milica Mastelica. U prijatnoj atmosferi na štandu i u kontaktu sa čitaocima, autor je potpisivao knjige, a ilustratori su crtali likove i scene iz knjiga koje će bez sumnje pronaći put do mladih čitalaca.
U sali Ivo Andrić, u petak, 27. oktobra, održana je reprezentativna promocija jedne od Pčeličinih novih i najpopularnijih edicija knjiiga za decu KAD PORASTEM, BIĆU. O knjigama su govorili Bojan Ljubenović, autor romana Uki – mali fudbaler, Luna – mala teniserka i Vuk – mali glumac, Nikoleta Novak, autorka romana Tesa – mala balerina; Nada Vuković Đokić, autorka romana Zoja – mala pijanistkinja, kao i ilustrator svih knjiga edicije, Tihomir Čelanović. Specijalni gosti bili su: Mihailo Ljubenović, u ulozi malog fudbalera, balerine baletske škole Zvončica, kao i učenici škole pevanja Glasovi Nade. Poruka svih učesnika promocije, ali i čitave edicije je da iza svakog velikog uspeha stoji ogroman trud i rad i da u izboru budućeg zanimanja treba da poslušamo svoje srce, jer ćemo biti najbolji radeći ono što nas ispunjava.
Nagrada ULUPUDS-a Pčeličinom ilustratoru Aleksi Gajiću dodaljena je za dve PČELIČINE knjige: ELIZABETA I I MISTERIOZNI STARAC, iz edicije DIVOVI  PROŠLOSTI, i za knjigu iz edicije VEKOVI SRSKE PISMENOSTI, KLIMENT I NAUM, KROZ VATRU DO ĆIRILICE.

 

Arhiva

Nove objave

NAGRADA DOBRA SLIKOVNICA ZA MAŠTOVITU ŽIRAFU

Za PČELICU stiže još jedno priznanje: slikovnica MAŠTOVITA ŽIRAFA, ...

I OVE GODINE DOSITEJEVO PERO ZA PČELIČINE AUTORE

Za Nagradu Dositejevo pero, čiji su organizator Prijatelji dece ...

PČELICI NAGRADA GOMIONICA TREĆI PUT

Izdavačka kuća PČELICA ovogodišnji je dobitnik Nagrade Gomionica, koja ...

ROMAN „PLAVA” PREDSTAVLJEN ČAČANSKOJ PUBLICI

U Srednjem holu Doma kulture sinoć je održano književno ...

ČITALAČKI KLUB PČELICE

Svakog ponedeljka od 18.00 časova u knjižari Pčelica u ...

Arhiva