Vesti

PČELICA NA 62. MEĐUNARODNOM BEOGRADSKOM SAJMU

Izdavačka kuća Pčelica je i ove godine bila izlagač na jednoj od najvećih regionalnih manifestacija kulture, 62. Međunarodnom sajmu knjiga, koji se održavao od 22. do 29. oktobra 2017. u Beogradu.
Na Beogradskom sajmu knjiga održana je, u sredu, 25. oktobra 2017. tribina BEZBEDNOST NA INTERNETU U LITERATURI ZA DECU u organizaciji Izdavačke kuće PČELICA. Učesnici tribine bili su: Marija Ranđelović, doktor pedagogije, Igor Jurić, direktor fondacije Tijana Jurić, i Goran Marković, direktor Izdavačke kuće Pčelica. Na tribini su izneti zabrinjavajuće podaci u vezi sa prekomernom upotrebom interneta kod dece i ukazano je na nedovoljno prisustvo literature za decu o bezbednosti na internetu. Pčelica je u prilog temi predstavila nova izdanja edicije U ZAMKAMA VIRTUELNOG SVETA, koju je podržala Fondacija Tijana Jurić. Ove knjige, na način primeren mališanima, imaju za cilj da pomognu roditeljima i deci da se zaštite od opasnosti prisutnih na internetu.
U četvrtak, 26. oktobra, 5. dana Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, održana je, u sali Aleksandar Vučo, promocija drame Radmile Knežević U POTRAZI ZA LJUBICOM, koju je ilustrovao Nemanja Ristić. To je bila i prilika da se napravi osvrt na ostale knjige Radmile Knežević u izdanju Pčelice, kao i na festival Male morske pjesme i priče, čiji je Pčelica prijatelj od samog početka. Pored autorke i direktora Pčelice, Gorana Markovića, u programu je učestvovao i Željko Tešić, profesor srpske književnosti i jezika u OŠ Lazar Savatić iz Zemuna, koji je govorio o poetici Radmilinih dela, a njegove učenice izvele su prvu scenu drame. Na štandu PČELICE, istog dana, u četvrtak, sa početkom u 19.00 časova, održana je promocija nove edicije knjiga za decu VEKOVI SRPSKE PISMENOSTI, poznatog pisca za decu Slobodana Stanišića. Promociji su prisustvovali ilustratori pomenute edicije: Mijat Mijatović, Aleksa Gajić, Jovan Ukropina, Tihomir Čelanović, Ivan Šainović, Darko Stojanović i Milica Mastelica. U prijatnoj atmosferi na štandu i u kontaktu sa čitaocima, autor je potpisivao knjige, a ilustratori su crtali likove i scene iz knjiga koje će bez sumnje pronaći put do mladih čitalaca.
U sali Ivo Andrić, u petak, 27. oktobra, održana je reprezentativna promocija jedne od Pčeličinih novih i najpopularnijih edicija knjiiga za decu KAD PORASTEM, BIĆU. O knjigama su govorili Bojan Ljubenović, autor romana Uki – mali fudbaler, Luna – mala teniserka i Vuk – mali glumac, Nikoleta Novak, autorka romana Tesa – mala balerina; Nada Vuković Đokić, autorka romana Zoja – mala pijanistkinja, kao i ilustrator svih knjiga edicije, Tihomir Čelanović. Specijalni gosti bili su: Mihailo Ljubenović, u ulozi malog fudbalera, balerine baletske škole Zvončica, kao i učenici škole pevanja Glasovi Nade. Poruka svih učesnika promocije, ali i čitave edicije je da iza svakog velikog uspeha stoji ogroman trud i rad i da u izboru budućeg zanimanja treba da poslušamo svoje srce, jer ćemo biti najbolji radeći ono što nas ispunjava.
Nagrada ULUPUDS-a Pčeličinom ilustratoru Aleksi Gajiću dodaljena je za dve PČELIČINE knjige: ELIZABETA I I MISTERIOZNI STARAC, iz edicije DIVOVI  PROŠLOSTI, i za knjigu iz edicije VEKOVI SRSKE PISMENOSTI, KLIMENT I NAUM, KROZ VATRU DO ĆIRILICE.

 

Arhiva

Nove objave

NAGRADA ULUPUDS-a ZA PČELICU

U okviru 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Udruženje likovnih ...

PČELICA DOBITNIK SPECIJALNE SAJAMSKE NAGRADE ZA NAJBOLJI STRIP

Strip SAT, scenariste Dragana Lazarevića i ilustratora Vujadina Radovanovića, ...

NAGRADA DOBRA SLIKOVNICA ZA MAŠTOVITU ŽIRAFU

Za PČELICU stiže još jedno priznanje: slikovnica MAŠTOVITA ŽIRAFA, ...

NOVA KNJIŽARA PČELICA U LJUBIĆU

Izdavačka kuća Pčelica, jedan od najvećih izdavača knjiga za ...

I OVE GODINE DOSITEJEVO PERO ZA PČELIČINE AUTORE

Za Nagradu Dositejevo pero, čiji su organizator Prijatelji dece ...

Arhiva